YLANG –YLANG, voňavá kráska tropů

Autor: Renata Klečková

Ylang ylang Cananga odorata (Lam.)

Hook.f. & Thomson (var. Genuina)1

Čeleď: Láhevníkovité (Annonaceae)

Již dlouhou dobu patří do sbírky parfemářského průmyslu. Tuto destilovanou nebo extrahovanou vůni je možno nalézt ve více než 300 parfémech prestižních voňavkářských domů. Pro své mimořádné parfmářské vlastnosti se však stává ohroženým druhem.

Předpokládá se, že původní domovinou je souostroví Filipín a Bornea. V 18.století se rozšířil do Indonésie, na Komory a Madagaskar. Olej z Komor je ceněn nejvíce pro své specifické vonné vlastnosti. Komory produkují více jak 90% oleje, který bedlivě střeží voňavkářské domy pro výrobu svých luxusních parfémů. Ylang-ylang byl na Komory přivezen kolonizátory, spolu s vanilkou, muškátovým oříškem a hřebíčkem.

Ylang-ylang je stálezelený tropický strom dorůstající ve volné přírodě až 30 m. Volně roste na přímo nebo částečně osvětlených místech, dává přednost kyselé půdě tropického deštného pralesa. Na plantážích se prořezává, aby nepřesahoval výšku 3 m pro snadnější sběr. Má velké, lesklé, oválné listy a dlouhé úzké květy, jejichž barva se při zrání mění od světle zelené až po žlutou. Blahodárnou silici obsahují čerstvě utržené květy.

Tradiční užití ylangového květu

Jméno ylang-ylang se odvozuje z tagalského2 ilang - divočina, či ilang-ilan - vzácný a jeho květy se používají jako výzdoba při svátečních rituálech a také slouží jako zdobný prvek místních dívek a žen. V roce 1866 popsal francouzský botanik Nicolas Guibourt ve své knize „Historire Naturelle des Drogues Simples“ jako rostlinu z tichomořských ostrovů, která se používala pro tradiční výrobu mastí, jež chránila domorodce před horečkou v období dešťů a také k léčbě některých kožních onemocnění. 

Esenciální olej

Nejkvalitnější esenciální olej pochází ze žlutých květů utržených brzy ráno, protože během dne se vlivem horka velké množství vonné esence odpaří. Destilace by měla být zahájena nejpozději do dvou hodin po sběru. Květy Ylang-ylangu obsahují 1 až 2%  silice, což znamená, že z 200 kg květů se získá 1 kg esenciální olej různých kvalit. Složení oleje se liší v závislosti na jeho původu, klimatických podmínkách a výrobních metodách.

Destilace probíhá ve frakcích a voda se musí stále vařit. Molekuly květů díky proudu páry odkapávají do esenciéru ve specifickém pořadí. Destilační cyklus je rozdělen do pěti fází a každá fáze destilace oleje má jiné chemické a fyzikální vlastnosti.

Nejlehčí složky vycházejí z destilačního zařízení jako první, nejtěžší jako poslední. Různé stupně závisí na délce doby destilace.

Jako první se uvolní olej extra superior, který má silné, těžké, sladké květinové aroma, je nejkvalitnější a velmi drahý. Tento esenciální olej je téměř nemožné získat. Poté následuje olej vysoké kvality extra.

Během několika dalších hodin destilace se získává olej I. třídy, dále olej II. třídy a poté olej III. třídy. Běžně je v prodeji  tzv. Ylang-ylang kompletní, což je směs tříd I., II. a III.. To vysvětluje poměrně velké rozdíly ve vůni od různých výrobců a dodavatelů.

Níže uvedené popisy jsou odvozeny z pozorování aromaterapeutů za posledních 20-30 let.

Ylang-ylang je převážně "ženským olejem". Přináší uvolnění, smyslnost, podněcuje fantazii a kreativitu. Používá se při neklidu, rozrušení a silném stresu, ale lze ji také použít tam, kde se člověk odtrhl od svých emocí a smyslového potěšení a převážily obavy, úzkosti i mentální struktury blokují sexuální pocity a chování.

Esenciální olej z Ylang-ylangu je v bezpečném ředění k pokožce velmi příznivý a proto se používá především pro její ošetření u mastné pleti. Je také součástí šamponů pro mastné vlasy a dalších kosmetických produktů.

Možnost záměny:

Z květů odrůdy genuina se získává esenciální olej Ylang-ylang. Z květů odrůdy macrophyla se získává esenciální olej Kananga. Tento olej je levnější a není tak ceněn parfuméry. Jeho vůně není tak podmanivá a často bývá prodáván jako ylangový olej nebo je jím ylangový olej nastavován.  

Bezpečnost:

Pokud se užívá v doporučeném ředění na pokožku, během těhotenství je jeho užití zcela bezpečné.

Používejte tento esenciální olej s mírou, protože může způsobit nevolnost a bolesti hlavy i po krátké expozici.

Pokožka: 10% roztok byl testován na lidech s normální kůží a nedošlo k žádným nežádoucím účinkům. Může však způsobit podráždění u jedinců, kteří jsou citlivý na některé parfémy a kosmetiku. Tento problém se častěji podle výzkumů vyskytuje u lidí z Japonska.  (Watt,M.). 

Všechny esenciální oleje musí být drženy v dostatečné vzdálenosti od očí a mimo dosah dětí a zvířat.

1Synonyma: The Plant List, The working list of all plant species http://www.theplantlist.org/tpl1.1/record/kew-2695745

2Tagalština je nejrozšířenějším jazykem na Filipínách

Obrázek použit z https://pixabay.com/cs/

Reference:
  • E. M. Gadyou, R.Randriamiharisoa, J.P.Bianchini: Composition of the essential oil of Ylang-Ylang (Cananga odorata Hook Fil. et Thomson forma genuina) from Madagascar, Journal of Agricultural and Food Chemistri, J. Agric. Food Chem., 1986, 34 (3), pp 481–487.
  • Hongratanaworakit T., Buchbauer G: Evaluation of the harmonizing effect of ylang-ylang oil on humans after inhalation, Planta Medica (Impact Factor: 2.34). 08/2004; 70(7): 632-6. DOI: 10.1055/s-2004-827186, PubMed.
  • Balchin Maria-Liz (2006). Aromatherapy science: A guide for healthcare professionals. London, United Kingdom: Pharmaceutical Press.
  • Germann G a P: Rostliny pro aromaterapii, Grada, 2014.
  • Polívka F.: Rostliny cizích zemí, Nakladatelství R. Prombergra, 1908.
  • K. Hüsnü Can Baser, Gerhard Buchbauer: Handbook of essential oils: science, technology, and applications, CRC Press
Taylor & Francis Group, 2010.
  • Sappa P. Azihari M. Head of sustainable sourcing, École Superieure du Parfum. France.
  • Watt M. Essential Oils In Aromatherapy, What they really can do
without the trade hype
  • Watt M. The gross errors in aromatherapy teaching http://www.aromamedical.org/pdf/misinformation.pdf
  • Traditional Uses, Phytochemistry, and Bioactivities of Cananga odorata (Ylang-ylang)
  • https://www.researchgate.net/publication/281138553_Traditional_Uses_Phyt...