KAKAOVÉ MÁSLO (Cocoa butter)

Kakao bylo považováno za "Pokrm bohů" u Mayů a Aztéků, kteří pili tento nápoj s různými druhy koření, aby měli dostatek energie. Kakao poprvé dovezli do Evropy španělští dobyvatelé v 16. století. Kakaové máslo se začalo však používat až počátkem 19. století pro farmaceutické účely, především na výrobu čípků.
Toto bledě žluté máslo má jemnou čokoládovou vůni. Výhodou tohoto másla je jeho velmi výživná hodnota. Je ideální pro péči o suchou pokožku a zralou pleť. Tvrdé máslo je nejlepší používat v kombinaci s rostlinnými oleji. Jeho konzistence a jeho vlastnosti ho činí oblíbeným materiálem pro balzámy na rty, rtěnky a mýdla.
 
ČESKÝ NÁZEV
Kakaovník pravý (Kakaovníkovité)
Další jména: cacuatl

LATINSKÝ NÁZEV
Theobroma cacao (Byttneriaceae)

MÍSTO VÝSKYTU
Afrika, Jižní Amerika

STRUČNÁ CHARAKTERISTIKA
Kakaovník je původem z tropických lesů Střední a Jižní Ameriky. Dnes se pěstuje hlavně v západní Africe, kde se velmi dobře adaptuje. Poměrně drobné, nevonné květy vyrůstají po celý rok ve svazečkách, přímo ze silnějších větví a kmene. Ačkoli kakaovníkové stromy bohatě kvetou, dávají poměrně málo ovoce, protože převážná většina ovoce opadá. Plody připomínají vnějškem malé, 10-16 cm dlouhé, břichaté, po stranách více či méně rozbrázděné okurky. Z počátku jsou zelené, poté zežloutnou, někdy i zhnědnou. Obsahují po 30 -70 červenohnědých, válcovitých, tvrdokorých semenech, o něco větších než mandle, která jsou uložena v nasládlé, bělavé kaši těsně vedle sebe. Když jsou čerstvé, nejsou cítit a jsou velmi hořké a velmi trpké. Po sběru podstupují kvašení, které jim dává hnědou barvu. Teplota kvašení nesmí přesahovat 50°C. Několikadenním kvašením ztratí semena z velké části trpce hořkou chuť.  Poté se suší na slunci a začínají nabývat svou charakteristickou vůni, která se úplně rozvine v době pražení. Pražená zrna se rozdrtí, zbaví se tvrdých slupek a vyčištěná drť se rozemele na kaši. Tato pasta je pak vylisuje a na jedné straně vznikne kakaový prášek pro potraviny a na druhé straně kakaové máslo. Tento proces vyvinul Holanďan Van Houten, jehož jméno nese slavná značka kakaového prášku.


Vlastnosti rostlinného oleje
AROMA
Jemná čokoládová vůně

BARVA
Světle žlutá až žlutá

VZHLED
Při pokojové teplotě velmi tuhé , rozpouští se při tělové teplotě. Není zrnité.

OXIDAČNÍ POTENCIÁL
Velmi nízký

ZPŮSOB ZÍSKÁVÁNÍ
Proces získání: první lisování za studena, následuje filtrace a dezodorizaci ve vakuové páře.
Část rostliny: semena

SLOŽENÍ
Mastné kyseliny
Polynenasycené: kyselina linolová (omega 6)
Mononenasycené: kyselina olejová (35-40%)
Nasycené: kyselina stearová, kyselina palmitová
 
Další aktivní látky:
Polyfenoly (katechin, epikatechin
Vitamin E: přírodní antioxidant
Fytosteroly (beta-sitosterol, stigmasterol, kampesterol): antioxidační, léčebný, zklidňující a regenerační účinek
Skvalen: pomáhá regenerovat lipidní vrstvu stratum corneum (skvalen se přirozeně vyskytuje v kůži a kožním mazu).
Theobromin a kofein má lipolytický účinek.

BEZPEČNOST A SKLADOVÁNÍ
rostlinný olej je stabilní. Skladujte na suchém místě, mimo dosah tepla a světla

Účinky a využití kakaového másla

ZDRAVÍ
Bohaté výživné složení mastných kyselin v másle je ideální pro vyhlazení a zjemnění suché a drsné pokožky
Vytváří ochranný film na povrchu kůže a zabraňuje dehydrataci pokožky
Pomáhá obnovit hydrolipidový film
Regeneruje a zklidňuje díky obsaženým fytosterolům
Antioxidant, pomáhá bojovat proti škodlivým účinkům a času
Theobromin, látka obsažená v kofeinu, má lipolytický účinek (podporuje hydrolýzu a degradaci tuků v adipocytech)
 
POUŽITÍ
Pro normální a suchou pleť
Péče o zanedbanou, hrubou a dehydrovanou pokožku
Péče o zralou pleť, anti-aging
Do rtěnek, balzámů, mýdel
Výživné masáže
Anti-aging krémy 
Intenzivní péče
Vlasy:
Obnovuje vitalitu suchých vlasů
Zabraňuje jejich dehydrataci
Vhodné pro kudrnaté a suché vlasy
Poškozené části a roztřepené konečky
Vlasové balzámy a výživné masky

Velmi vhodné na masáže, při použití směsi z 50% kakaového másla a 50% rostlinného oleje lisovanéhoza studena.