• Datum: 2. dubna 2024
  • Zobrazeno: 54x
INHALACE BEZPŘÍSTROJOVÁ

Bezpřístrojové inhalace mohou být studené nebo horké. Představují velmi účinný způsob aplikace éterických olejů, který je vhodný například k intenzivní péči o pokožku obličeje, k podpoře léčby onemocnění horních cest dýchacích, zánětů dutin či k úlevě při psychických potížích.
Při studené inhalaci éterický olej můžeme vdechovat přímo z lahvičky. Vypařující se vonné látky se dostávají velmi rychle do kontaktu s nosní sliznicí. Dochází přitom k velmi rychlé, ale přitom nenásilné změně emočního stavu. Terapii provádíme tak, že otevřenou lahvičku s esenciálním olejem přiložíme k nosu a 2–10 minut aktivně vdechujeme její vůni, nejméně 2x denně a nejvíce 15x denně, dle povahy konkrétních potíží.
Oblíbenou alternativou této inhalace je vdechování vůní z aromaamuletů či aromabižuterie. Jedná se o ozdoby z porézní hlíny nebo dřeva, které se nosí na oděvu, na těle či v kapse. Jejich působení je založeno na schopnosti hlíny nebo dřeva absorbovat a postupně uvolňovat esenciální olej. Na jejich povrch se nanáší 1–3 kapky éterického oleje. Jakmile vůně vyprchá, proceduru zopakujeme. Vůně za studena lze vdechovat také z kapesníku, šátku, či z polštáře při spaní.

Horká inhalace se aplikuje následovně. Do skleněné, keramické nebo porcelánové mísy nalijeme 0,5– 1 l vroucí vody. Po mírném ochlazení obličej přiblížíme nad páru do vzdálenosti 20–25 cm a přidáme 2–3 kapky vybraného esenciálního oleje. Rychle přehodíme přes hlavu i mísu osušku, zavřeme oči a vdechujeme vonné páry. Pokud je třeba, proceduru periodicky přerušujeme, abychom se mohli nadýchat vzduchu nebo vysmrkat. Optimální doba horké inhalace je 3–5 minut. Napařování lze opakovat 2–3 x denně. Po inhalaci je třeba osušit tvář a ještě 1–1,5 hodiny nevycházet ven.
Horká inhalace není vhodná pro děti do dvou let věku a pro osoby se sklonem k tvorbě rozšířených žilek v obličeji.


INHALACE PŘÍSTROJOVÁ
První inhalační přístroj vynalezl v roce 1858 M. Sales-Giron. Dnes již existuje mnoho variant inhalátorů umožňujících jak chladné, tak horké inhalace. Přístroje se vkládají do úst jako dýmka, vonné páry se vdechují ústy a vydechují nosem, případně naopak. Tento typ přístrojové inhalace se nejčastěji používá při onemocnění nosu, hrtanu, průdušek a plic.


DIFUZÉRY
Difuzéry jsou přístroje sloužící k rozptylování vůní v interiéru za studena. Uplatní se i tam, kde nelze používat otevřený oheň. Mnozí odborníci tento způsob upřednostňují před klasickou aromalampou, protože při něm nedochází k zahřívání éterických olejů, a tudíž neztrácejí nic ze svých aromaterapeutických vlastností.
Nejjednodušším typem difuzéru je statický osvěžovač vzduchu sestávající s cca 200ml lahvičky s esenciálním olejem, jejímž uzávěrem jsou vyvedeny ratanové nebo bambusové tyčinky, které esenci vstřebávají a postupně uvolňují do místnosti. Čím více tyčinek použijeme a čím častěji je otáčíme, tím intenzivnější vůně dosáhneme. Tento typ difuzéru je vhodný především do menších prostor, například do koupelen či toalet.
Ve větších prostorách se uplatní spíše výkonnější elektrický difuzér. Pracuje na principu elektricky poháněné fixírky, která rozptyluje esenciální oleje do ovzduší za studena. Mikročástice takto uvolněných vonných silic zůstávají ve vzduchu i několik hodin. Přístroj se doporučuje používat maximálně 4 x denně po dobu 15–20 minut, tedy celkem asi 1 hodinu denně. Elektrické difuzéry provoní cca 80–120 m 2 prostoru. Většinou jsou vybaveny regulací intenzity rozprašování a jejich chod je velmi tichý.


KATALYTICKÉ LAMPY
Katalytické lampy rozptylují vonné esence pomocí techniky katalytického spalovacího procesu, což je hoření bez plamene. První katalytická lampa byla zhotovena koncem 19. století francouzským lékárníkem M. Bergerem a původní využití našla v nemocnicích jako prostředek proti infekcím a bakteriím. Dnes jsou tyto lampy užívané hlavně k provonění interiérů a zároveň vyhledávané jako zajímavé designové doplňky. Jejich používání je oblíbené zejména ve Francii a Itálii, ale v poslední době stále více pronikají i k nám.
Katalytickou reakci umožňuje „srdce“ celé lampy – speciální pórovitý kámen vytvořený speciální technologií z keramiky a platiny. Ke kameni je knotem přiváděn jako palivo líh. Po zapálení kahanu dosáhne tento kámen vnitřní teploty až 500 °C a vně konstantních 60 °C. Jakmile se takto zahřeje, je proces zahájen. Zhruba po 3 minutách a po následném sfouknutí pokračuje katalytická reakce díky hořlavé náplni už automaticky. Rozdíly vnitřních a vnějších teplot způsobují samovolnou cirkulaci vzduchu, který prochází jemnými strukturami kamene. Dochází při tom k likvidaci ve vzduchu přítomných bakterií a molekul zápachu. Příznivě zde působí také alkohol, který kromě toho, že je hlavním palivem pro udržení katalytické reakce, se v určitém množství též dostává do vzduchu a posiluje antibakteriální účinky vonných esencí.

Oproti aromalampám je rozšiřování vůně katalytickými lampami rychlejší a intenzivnější a po prvotním zahřátí kamene je zde navíc vyloučena manipulace s otevřeným plamenem.


Další články
MASÁŽE DĚTÍ A KOJENCŮ
MASÁŽE DĚTÍ A KOJENCŮ
Voňavé doteky jsou pro naše miminka hojivým balzámem hned po narození, ale i v celém průběhu jeho života. Je dobré udělat z masáže rituál, kdy opakovaně ve stejnou dobu masírujeme své děťátko denně...

Santalové oleje (Sandalwood) - Proč jsem proti jejich používání
Santalové oleje (Sandalwood) - Proč jsem proti jejich používání
Řada lidí se mě ptá, proč mám v horní části své webové stránky logo „Tento web neobsahuje santal a růžové dřevo (rosewood)“. Odpovídal jsem na tyto otázky prostřednictvím e-mailů, ale mám pocit, že na...

Pančování esenciálních olejů - kapitola 2.
Pančování esenciálních olejů - kapitola 2.
Někdy k odhalení pančování nestačí jen plynový chromatogram/hmotnostní spektrometrie. Jsou případy, kdy hlavní složka oleje nemá žádné tzv. enantiomery a stejná složka je dostupná komerčně v syntetick...